CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Thursday, April 19, 2012

KETENTUAN

Kita seharusnya menerima Qada' dan Qadar dari Allah s.w.t dengan hati yang tenang dan menerima segala apa yang terjadi sebagai ujian dariNYA untuk hambaNYA yang lemah seperti kita semua.Tiada siapa boleh mengubah apa yang sudah tertulis.

Walaupun kadang-kadang sukar untuk menerima segala ketentuanNYA..rasa frust itu sudah pasti! Nama pun manusia kan..Namun kita harus redha dengan seikhlas hati! Tapi mcm mana la nak ikhlas sebenar-benar ikhlas sedangkan benda tu asyik la bermain di kotak fikiran kita... ~ SESUNGGUHNYA PADA MU JUA LAH MEMOHON KEREDHAAN DAN BUKA KAN HATI INI MENERIMA SEGALA-GALANYA DENGAN SEIKHLAS HATI.AMIN..~

Kita hanya merancang, Yang menentukan segalanya adalah DIA! Mungkin ada hikmah disebalik setiap kejadian yg terjadi pada kita semua..Mungkin kita akan tertanya-tanya dan ingin tahu apa "disebalik" sesuatu kejadian tu..Takut jika sampai satu tahap kita akan menolak dan menafikan setiap takdir yang menimpa kita.Boleh ke setiap perkara buruk yang berlaku kepada kita,kita katakan MALANG???

Kadang-kadang banyak perkara yang kita lakukan...kebanyakkannya tak menjadi dari yang jadi.Rancang itu jadi ini..Rancang ini jadi yang itu pulak! Apakah "di sebalik" semua ini??

Satu perkara yang pasti..Mengapa terjadi semua ini kerana kita selalu melupakanNYA dengan sengaja..Kita mengenal DIA tapi kita tidak menunaikan hak-hakNYA..Itu adalah jawapan dari semua persoalan..Jawapan yang pasti!

 Bila Allah s.w.t cepat memakbulkan DOA mu, Bermakna DIA menyayangi mu
 Bila Allah s.w.t lambat memakbulkan DOA mu, Bermakna DIA menguji mu
 Bila Allah s.w.t tidak memakbulkan DOA mu, Bermakna DIA merancang sesuatu yang lebih baik untuk mu
Bersangka baik lah pada Allah s.w.t dalam apa jua keadaan
 Kasih sayang Allah s.w.t mendahului kemurkaanNYA


No comments:

Post a Comment